Bradavice a kurie oká – príčiny, typy, odstránenie a prevencia. - Blog-články anjelskej pomoci - Anjelská pomoc

rady, odkazy a pomoc aj pre teba
Prejsť na obsah

Bradavice a kurie oká – príčiny, typy, odstránenie a prevencia.

Anjelská pomoc
Publikoval v Zdravie-recepty ·
Bradavice! Och, tie sú ale škaredé a zahanbujúce! A pritom sa ani nemusíte dotknúť ropuchy, aby ste ich dostali.
Každý, kto mal niekedy bradavice alebo kurie oká vie, aké ťažké je sa ich zbaviť. V našom dnešnom článku vám ponúkneme tak domáce kúry, ako aj štandardné lekárske spôsoby pre ich odstránenie.


Ide o pomerne obsiahly článok, v ktorom sa postupne budeme venovať nasledovným oblastiam:

Príčina tvorby bradavíc a kurieho oka
Typy bradavíc
Liečba: Ako odstrániť bradavice a kurie oká
Tipy na prevenciu
Naše odporúčania
Príčina tvorby bradavíc a kurieho oka
Bradavice sú spôsobované jediným vírusom, z ktorého ale existuje viacero kmeňov. Ide o ľudský papiloma vírus, označovaný tiež skratkou HPV.
Tento vírus je jedným z najrozšírenejších vo svete. Je ním nakazených až 40% svetovej populácie. Keďže tento vírus priamo zapríčiňuje výrastky na koži, často sa nazýva aj bradavicový vírus.
Aj keď genitálne bradavice sú najznámejším ochorením spôsobovaným týmto vírusom, dá sa povedať, že takmer všetky nové výrastky na koži sú spôsobované práve HPV vírusom.
Rozdiel je v podkmeňoch, z ktorých každý vytvára bradavice na inej časti tela. Môže sa jednať o bežné, plantárne (na rukách a nohách), ploché alebo genitálne bradavice.
Bežné bradavice spôsobujú kmene 2, 4 a 7. Plantárne bradavice v oblasti nôh sú výsledkom pôsobenia kmeňa 1. Ploché bradavice sú zapríčiňované HPV kmeňmi 3 a 10.
No a napokon genitálne bradavice sú výsledkom prítomnosti niektorého z vyše 30 ďalších kmeňov ľudského papiloma vírusu.
Čo to bradavice vlastne sú?
Bradavice sú v podstate vírusy žijúce v koži a vyživované cievami, ktoré im prostredníctvom krvi privádzajú všetky potrebné látky pre život.
To je aj dôvodom, prečo ich odstránenie býva často pomerne bolestivé. Tieto výrastky sú totiž naviazané na cievne kapiláry a pevne zakorenené v koži.
Ak sa na ne pozornejšie zadívate, zbadáte v ich strede malé čierne bodky. Uvedené bodky sú vlastne zrazené krvné cievy, ktoré bradavice vyživujú.
K šíreniu bradavíc dochádza vtedy, keď nenakazená časť pokožky sa dostane do kontaktu s nakazenou oblasťou. K nakazeniu dochádza buď pri priamom styku s nakazenou kožou, alebo po kontakte s kúskami pokožky odtrhnutých z bradavíc.
Predpokladá sa, že aby došlo k nakazeniu, musí aspoň malá časť zdravej pokožky byť poškodená, respektíve musí existovať malá ranka, cez ktorú dôjde k preniknutiu HPV vírusu do tela.
Inými slovami - ak máte niekde na tele bradavicu a tá príde do kontaktu s poškodenou kožou druhej osoby, tá sa môže nakaziť vírusom HPV a následne sa u nej začnú tvoriť bradavice (vrátane rúk a nôh).
Typy bradavíc
Existujú bradavice rôznych tvarov, veľkostí a vzhľadu. Niektoré z nich sú obyčajné vypuklé zatvrdnutia, iné sa tvoria v skupinách.
Tuto nasleduje návod na ich rozoznávanie a na čo sa zameriavať, keď sa snažíte určiť, o aký typ bradavice sa jedná.
A. Plantárne bradavice a kurie oká
Ide o častý typ výrastkov tvoriacich sa naspodku alebo stranách chodidiel.
Pretože sa nachádzajú v dolnej časti chodidiel, bývajú ploché a bolestivé v dôsledku váhy tela tlačiacej na ne. Bradavica je v podstate oveľa väčšia ako to, čo vidíte na povrchu.
Napríklad, pri zatlačení na kurie oko zbadáte žltú plochu okolo neho, čo je vlastne celé samotné kurie oko.
Tento druh bradavíc je nesmierne nákazlivý, pretože z chodidiel sa často odlupujú kúsky kože. Taktiež vírusy, ktoré ich zapríčiňujú, obľubujú vlhké a teplé miesta.
Preto sprchy v posilňovniach sú častým zdrojom nákazy. V podstate výskyt platnárnych bradavíc medzi atlétmi je jeden z najvyšších spomedzi populácie. Diabetici sú tiež špeciálne náchylní pre nakazenie sa uvedenými typmi HPV vírusov.
B. Ploché bradavice
Tento druh bradavíc je, ako už z názvu vyplýva, plochý. Ďalej sa vyznačujú malou veľkosťou a okrúhlym alebo oválnym tvarom.
Tiež sa zvyknú vyskytovať vo veľkých počtoch. Nie je nezvyklé mať 20 až 100 malých bradavíc rozosiatych po celom tele.
U detí sa najčastejšie vyskytujú na tvári. U mužov sa môžu nachádzať napríklad na brade a u žien zasa na nohách. Malé bradavičky sa totiž ľahko šíria práve pri holení a rankách, ktoré toto spôsobuje.
No a pochopiteľne muži si často holia tvár a ženy zasa nohy, alebo podpazušie.
K šíreniu uvedeného typu bradavíc môže dochádzať aj pri škrabaní si postihnutého miesta. Ich rozmiestnenie je potom často lineárne v smere škrabania.
C. Genitálne bradavice
Genitálne bradavice sa najčastejšie šíria pri intímnom styku, zasahujúc miesta, na ktorých dochádza ku vzájomnému kontaktu.
Väčšinou sa vytvoria ako malé, mäkké, ružovo zafarbené výrastky. Časom môžu zatvrdnúť, alebo sa natiahnuť do tvaru malej stonky.
Inokedy zas niekoľko bradavíc blízko pri sebe za zhluknú do tvaru karfiola.
Väčšina z týchto bradavičiek je bezbolestná a za nejaký čas, zvyčajne do pár mesiacov samé zmiznú. Avšak zároveň sú nevyliečiteľné, čo znamená, že sa môžu kedykoľvek znova a znova vracať.
Liečba: Ako odstrániť bradavice a kurie oká
Pre odstraňovanie bradavíc a kurích očí sa zvyčajne používajú tri metódy: voľnopredajné prípravky z lekárne, rôzne domáce recepty a napokon aj chirurgické spôsoby.
i. Prípravky z lekárne bez predpisu
Na šťastie pre vás, väčšina bradavíc za nejaký čas zmizne sama od seba. Ak však chcete tento proces urýchliť, existuje množstvo prípravkov bez lekárskeho predpisu, ktoré môžete vyskúšať.
Väčšina z nich pracuje na princípe ich zmrazenia (mix dietyléteru a propánu) alebo vypálenia (kyselina saliciová). Tieto metódy zároveň zničia vírus, ktorý sa v bradaviciach nachádza.
Príkladom takýchto zmrazovacích prípravkov sú napríklad ceruzka na kurie oká alebo ceruzka na bradavice.
Spomenuté prípravky sa neodporúča používať u bradavíc na tvári alebo intímnych miestach, pretože pokožka na týchto častiach tela je pomerne citlivá.
ii. Domáce recepty
Existuje veľké množstvo domácich receptov a návodov pre odstránenie bradavíc. Medzi najznámejšie patria tieto:
a) lepiaca páska
Odstrihnite kúsok lepiacej pásky tak, aby pokryla kurie oko a nalepte ju na neho. Nechajte to tam 6 dní. Potom pásku odlepte a vložte postihnuté miesto na koži na pár minút do vody. Potom za pomoci pilníčka odstráňte časť najvrchnejšej časti kurieho oka.
Nechajte miesto vyschnúť, najlepšie cez noc.
Potom ráno nalepte novú lepiacu pásku a proces opakujte až dovtedy, kým kurie oko alebo bradavica nezmizne.
Predpokladá sa, že táto metóda je účinná preto, lebo mierne dráždenie postihnutého miesta prinúti imunitný systém sa nákazou zaoberať a HPV vírusy časom postupne zničí.
b) cesnak
Pomliaždite strúčik čerstvého cesnaku na jemnú kašičku. Tú potom aplikujte priamo na bradavicu alebo kurie oko a miesto prelepte náplasťou.
Aplikujte nový cesnak každý deň. Zanedlho bradavica spľuzgieravie a do týždňa úplne odpadne.
Buďte však opatrný a nenaneste cesnak na okolitú zdravú kožu. Ten je totiž pomerne agresívny a mohol by kožu vyžrať. Na tento účel pomáha pred jeho aplikáciou pomazať okolitú kožu trochou oleja alebo vazelínou.
c) ocot
Namočte chumáčik vaty to octu a prilepte ho náplasťou na kurie oko alebo bradavicu aspoň na hodinu alebo dve denne.
d) púpavová miazga
Odtrhnite púpavu z vašej záhradky alebo hocikde spred domu, zlomte nožičku a nakvapkajte vytekajúcu miazgu na bradavicu.
Robte to denne až dokým neodpadne.
Miazga bude mierne dráždiť pokožku a tým stimulovať váš imunitný systém k tomu, aby sa bradavice zbavil. Avšak nepožívajte púpavy, ktoré rastú na miestach postrekovaných za posledných pár rokov herbicídmi.
e) vitamín C
Rozdrvte tablety vitamínu C na prášok, pridajte pár kvapiek vody a vytvorte z toho kašičku.
Tú potom naneste na kurie oko a prelepte náplasťou. Vysoká kyslosť vitamínu C pomôže k jeho odstráneniu a zároveň povzbudí imunitný systém k akcii.
Pre tento účel avšak použite vitamín C vo forme kyseliny askorbovej.
Nekyslé formy, ako napríklad askorbát vápenatý by síce tiež podporili imunitný systém, no nemali by priamy vplyv na bradavicu.
f) banán a citrónová kôra
Odkrojte kúsok banánovej alebo citrónovej kôry, priložte ju na bradavicu a prelepte náplasťou pred tým, než pôjdete spať.
Chemické látky a oleje obsiahnuté v kôrkach pomôžu bradavice rozpustiť a odstrániť.
g) papája
Vezmite nedozretú papáju a urobte do nej pár zárezov, z ktorých vytečie miazga. Tú pozbierajte a nechajte na vzduchu zatuhnúť.
Po stuhnutí ju opäť trocha zrieďte s vodou a pastu natrite na postihnuté miesta ráno a večer. Enzým nachádzajúci sa v papáji natrávi bradavicu a odumreté časti kože.
h) bazalka
Nalepte nakrájanú a pomliaždenú bazalku na bradavicu s použitím vodotesnej náplasti prvej pomoci.
Robte to každý deň a v priebehu týždňa vírusy ničiaca látka bazalky vašu bradavicu alebo kurie oko usmrtí.
i) ricínový olej
Natieranie ricínového oleja na bradavicu ju do týždňa rozloží. Bude to dôsledok toho, že olej zanechá pokožku vlažnou a po čase sa stvrdnutá koža jednoducho rozpadne.
j) aloe vera
Ak náhodou pestujete doma aloe vera, odtrhnite z nej jeden list a vytečený gél natierajte na bradavicu.
Robte to každý deň a bradavica skoro zmizne. Pravdepodobnou príčinou je kyselina jablčná nachádzajúce sa v aloe vera.
k) teplá voda
Keďže plantárne bradavice sú citlivé na teplo, ponorenie nôh do horúcej vody (43 až 45 stupňov Celzia) na 15 minút denne ich dokáže odstrániť.
iii. Chirurgické metódy odstraňovania bradavíc
V prípade, ak žiadne prípravky bez lekárskeho predpisu, ani domáce spôsoby odstraňovania bradavíc nezabrali, existuje zopár druhov chirurgických zákrokov, ktoré môže odporučiť váš konvenčný lekár.
Medzi ne patria nasledovné:
a) operácia zmrazením
Na zmrazovanie bradavíc sa používa tekutý dusík. Ten bradavicu alebo kurie oko zmrazí a zároveň zničí postihnuté tkanivá. Vyžaduje si však opakované návštevy.
Taktiež často zanecháva jazvy a nezriedka býva pomerne bolestivé, preto lekár vám môže na zmiernenie bolesti podať lokálne anestetikum.
b) elektrokauterizácia
Ide o aplikáciu vysokofrekvenčného elektrického prúdu. Zvyčajne veľmi bolestivá metóda.
c) lasery
Podobne ako zmrazovanie môžu zanechávať jazvy.
Lasery však nezničia vírusový koreň a preto sa bradavice po tomto zákroku pomerne často vracajú.
d) chirurgické odstránenie
Bradavica sa jednoducho vyreže. Keďže sa pri tom používa skalpel a reže sa do živého, lokálne umŕtvenie anestetikom je nevyhnutné.
Jazvy sú tiež jeho častým dôsledkom.
e) liečba kantaridínom
Chemická látka kantaridín je produkovaná chrobákmi majkovitmi, ktoré sú tiež známe tým, že sa z nich vyrába afrodiziakum španielske mušky.
Táto látka sa riedi a aplikuje na bradavice obyčajne natretá na náplasti a ponechaná pôsobiť počas 24 hodín.
Existujú aj spôsoby, keď sa kantaridín riedi s ďalšími chemikáliami. V týchto prípadoch postačuje 2 hodinová aplikácia. Tento spôsob nie bolestivý hneď na začiatku, avšak silná bolesť prichádza 3 až 8 hodín po aplikácii, keď bradavica spľuzgieravie.
Následne je potrebná návšteva lekára, ktorý odumretú kožu odstráni.
V prípade, že nedôjde k úplnému odstráneniu bradavice, procedúra sa musí opakovať. Stretáva sa to však s rôznou mierou úspechu.
Upozornenie: Kantaridín je extrémne jedovatá látka, podobne ako strychnín. Požitie množstva len 10 mg býva smrteľné.
f) miquimód
Ide o liek, ktorý sa najčastejšie používa pri genitálnych bradaviciach. Predpisuje sa pre plantárne, aj ploché typy.
Aplikuje sa na bradavice raz za jeden až tri dni.
Krém aktivuje imunitný systém na jeho odozvu proti HPV vírusom. Koža v okolí bradavice často zčerená.
g) bleomycín (látka používaná proti rakovine), cimeditín (antihystamín) a tretinoín (derivát vitamínu A používaný v niektorých prípravkoch proti akné)
Všetky z uvedených látok môžu byť vstreknuté priamo do bradavíc, ktoré sa inými spôsobmi odstraňujú len veľmi ťažko.
Tipy na prevenciu
Najúčinnejšia prevencia pred bradavicami a kurími okami je vyvarovať sa infekcii papiloma vírusom (HPV). Nasledujúce tipy vám k tomu napomôžu:
Vo verejných sprchách, prezliekarňach a pri bazénoch noste na nohách sandále. Tieto teplé a vlhké prostredia sú ideálne pre vírusy
Nedotýkajte sa žiadnych bradavíc, či už svojich alebo niekoho iných
Nezdieľajte ponožky, topánky, žiletky alebo uteráky. Aj keď bradavice na niekom nevidno, ešte to neznamená, že sa tam nenachádza ani vírus
Udržujte svoje nohy v suchu. Ak sa vám nohy nadmerne potia, noste ponožky, ktoré dobre odvádzajú vlahu
Predchádzajte zraneniam na chodidlách. Bradavice a kurie oká sa ľahšie uchycujú na miestach s poškodenou alebo poranenou pokožkou.
Tipy na predchádzanie šírenia bradavíc:
Prekryte svoje bradavice náplasťou.
Neohrýzajte si nechty a kožu. To môže rozšíriť vírus z jednej ruky na druhú.
Po umytí rúk si ich dobre osušte. Bradavice sa ľahšie prenášajú za mokra. Tým výrazne zmenšíte riziko, že nakazíte niekoho iného
Nechajte bradavice a kurie oká na pokoji. Neškriabte a nerýpte a sa v nich, pretože počas toho sa vírus môže rozšíriť na ostatné miesta vašej kože.
Zdroj: howtogetridofstuff.com

Naše odporúčania
Ako bolo v článku popísane, je dôležité predchádzať nakazeniu sa HPV vírusmi spôsobujúcich bradavice a kurie oká. To však kvôli ich rozšíreniu v populácii môže byť pomerne ťažké.
Ak už k nakazeniu dôjde, vzniknú dva problémy. Prvým je samotné odstránenie bradavíc, druhým ich častý návrat.
Preto jediným trvácnym riešením je posilňovať svoj imunitný systém tak, aby tieto nákazy zvládal a potlačoval sám.

Ráno
- Selén, 200 až 400 mcg (mikrogramov)
- Zinok, 50 mg
- Kvalitný multivitamín, 1x denne
- Výplach postihnutých miest koloidným striebrom. Možnosť aj výplach, aj vypiť koloidné striebro. jedna dávka = 0.25 dcl (štvrtina decilitra, resp. 25 mililitrov). Samozrejme vypiť nie to po výplachu, ale čisté.
V priebehu dňa
- Aloe Vera, 3×2 lyžice (V prípade koncentrovanej, potreba zriediť. Postupujte vždy podľa návodu na fľaši).
- Výťažok z olivových listov, 3×denne (ideálny s obsahom minimálne 20% oleuropeinu).
- Vitamín C, spolu denne 1000 až 2000 mg askorbátov (najlepšie kombinácia rôznych foriem vitamínu C).
- Zo stravy pokiaľ možno vylúčiť: sladké veci, biele pečivo, sladené nápoje (Coca cola a podobne). Tiež sa vyhýbať umelým sladidlám (Coca cola light, Pepsi light). Tie sú pridávané dokonca aj do mnohých umelo prisladzovaných minerálnych vôd. Rovnako sa vyhýbať iným "light" výrobkom s obsahom hlavne aspartámu.
- Podľa možností vylúčiť užívanie hormonálnej antikoncepcie (použitie alternatívnych foriem antikoncepcie).
Večer
- Jedno probiotikum s nejakým ovocím, napríklad jablkom pred spaním.
- Opäť výplach postihnutých miest koloidným striebrom. Možnosť aj výplach, aj riadne vypiť koloidné striebro. 1 dávka = 0.25 dcl (štvrtina decilitra, resp. 25 mililitrov). Samozrejme vypiť nie to po výplachu, ale čisté.
Dodatok:
Olivový list je možné doplniť tiež o silnejšie antivírusové prípravky:
- Betulin (výťažok z brezovej kôry), 2×500 mg denne
- Befungin (výťažok z huby chaga), 7-10 gramov denne
- Larrea tridentata, 2×1 gram denne
Ďalšie prípravky, o ktoré je možné doplniť kúru (odporúčané, no nie nutné):
- Vitamín E, 200 až 600 IU denne
- Oreganový olej, 3×300 mg denne
- Pitie kokosového oleja, 1 až 3x polievkovú lyžicu denne
- Beta glukany, 2 až 3x denne po 500 mg (čiže spolu 1000 mg až 1500 mg)
- Jód (jódové tablety alebo morské riasy Kelp alebo Spirulina)
- Enzýmy, napríklad: Bromelain, Papain alebo Serapeptidaza
- Iné antivírusové a protiparazitné prípravky

www.badatel.cz
vložené: august 2015



Žiadne komentáre


Návrat na obsah