Úcta a láska vo vzťahu... - Blog-články anjelskej pomoci - Anjelská pomoc

rady, odkazy a pomoc aj pre teba
Prejsť na obsah

Úcta a láska vo vzťahu...

Anjelská pomoc
Publikoval v O láske ·
Žena by mala mužovi prejavovať hlavne úctu, muž žene lásku. Samozrejme, aj muž má žene prejavovať úctu a žena chlapa otvárať do lásky svojou láskou, ale i tak si myslím, že muž je o chĺpok viac lačný po úcte a žena viac prahne po láskavom uistení.
Ak partnerka na muža iba šteká, má nadradený postoj, odúva sa, robí za neho jeho mužské veci, čím za neho nielen preberá zodpovednosť, ale aj potláča je mužské "ja", vydáva iba povely, rozkazy, nemá to nič spoločné s úctou a robí pravý opak. Muž potrebuje počuť slová uznania, pochvaly, dostať priestor v rozhodovaní vo svojich "kráľovstvách". Nie je to ješitnosť, sme proste takí...
Samozrejme, aj žena potrebuje slová uznania, veď robí nielen vo vzťahu tak veľa a hlavne ak jej kanál lásky je slovo. Podľa Garyho Chapmana a jeho úžasnej knihy 5 jazykov lásky (knihu si môžete objednať na hladohlas.sk/shop/partnerstvo-vztahy/5-jazykov-lasky-2 ) existuje päť kanálov lásky, takže je dobré, keď žena mužovi pomenuje ten svoj. Môže to byť jedne z týchto: 1, Slovo 2, Prítomnosť 3, Vykonávanie mužských vecí 4, Dary 5, Telesné dotyky a sex. Neuveríte, ale každý jeden človek to má inak. Niektorej žene bude jedno, že dvor je neuprataný, ale bude čakať na láskavé slovo. Iná bude dávať dôraz jeho prítomnosť doma a nepotrpí si zasa na dary atď.
Tak aj muž má svoj kanál lásky, ktorým prijíma a vysiela lásku. Ak sa partneri v tomto vysielaní a prijímaní míňajú, nastanú výrazné trhliny vo vzťahu. Viac v knihe, ktorú by mali čítať obaja partneri. Kto ju čítať nechce, hovorí tomu druhému "nechcem zabojovať, nestojíš mi za to, neskúsim to, daj mi s tým pokoj = zostaneme v hádkach."
Je to začarovaný kruh. Ak žena nepociťuje od muža lásku, nemá najmenšiu potrebu ho chváliť a rovnako tak začne muž chladnúť, ak ho žena zhadzuje, zosmiešňuje, výhradne iba kritizuje a nesnaží sa na ňom vidieť prácu, ktorú pre vzťah a domácnosť vykonáva.
Opäť sa dostávame ku komunikácii vo vzťahu, kde je potrebné začať u seba pomenovávať chybné programy a odvážne vykročiť na cestu svojej sebapremeny, lebo hocikoľko sa budete rozchádzať a rozvádzať, každý jeden nový partner vám bude zohrávať v emocionálnej oblasti to isté.



~ Pavel "Hirax" Baričák




Žiadne komentáre


Návrat na obsah