Naučme sa milovať samých seba – 15 krokov, - Blog-články anjelskej pomoci - Anjelská pomoc

rady, odkazy a pomoc aj pre teba
Prejsť na obsah

Naučme sa milovať samých seba – 15 krokov,

Anjelská pomoc
Publikoval v O láske ·
Naučme sa milovať samých seba – 15 krokov, ktoré nám pomôžu obnoviť dôveru v samých seba

V tomto článku sa naučíte všetko, čo potrebujete vedieť o tom, ako milovať samých seba.

Dočítate sa o tom, čo robiť.
A tiež o tom, čo nerobiť.



A to najdôležitejšie zo všetkého, dozviete sa, ako si máte znovu začať veriť najmä vo chvíľach, keď sa bude zdať, akoby sa svet snažil hovoriť všetko proti vám.

Tak poďme na to…

1. Čo si potrebujete uvedomiť ako prvé

Ak by ste mali len jedinú životnú lekciu, ktorú by ste sa určite mali v najbližšom roku naučiť, mohli by sme ju vyjadriť takto: Tá absolútne najdôležitejšia osoba v celom vašom vesmíre ste len a len vy.

Život ako taký prežívate a vnímate výhradne len z vašej perspektívy. Všetko zakúšate len na vlastnej koži – interakcie so svetom a ľuďmi, s ktorými prichádzate do kontaktu; vaše myšlienky a to, ako si interpretujete udalosti, vzťahy, činy a slová.

Z pohľadu celého sveta ste možno len ďalší človiečik z mnohých miliárd. No pokiaľ ide o váš vzťah ku skutočnosti a o to, ako jej rozumiete, potom ste vy jediný človek, na ktorom v tejto súvislosti záleží.

A práve z tohto dôvodu bude stav vašej životnej reality závisieť od toho, do akej miery sa dokážete mať radi a postarať sa o seba.

Vzťah, ktorý máte sami k sebe, je tu tým najrozhodujúcejším faktorom. Práve od neho sa odvíja podoba života, ktorý žijete.

Čím menej sa máte radi, čím menej načúvate hlasu svojho vnútra a čím menej sa snažíte sami sebe porozumieť, o to viac bude realita vášho života poznačená zmätenosťou, hnevom a frustráciou.

Keď ale začnete mať sami seba radi a túto lásku k sebe budete aj ďalej udržiavať, každá oblasť vášho života sa začne pomaly zlepšovať.

Všetko, na čo potom pozriete, všetko, čo budete robiť a každý, s kým sa stretnete, sa vám bude javiť po všetkých stránkach nielenže omnoho lepšie/lepší, ale priam dokonale/dokonalý.

Avšak udržiavanie alebo rozvíjanie sebalásky nie je jednoduchá záležitosť. Pretože ako sa hovorí – naším najväčším kritikom sme mi sami.

Svet nás často nenápadne programuje k sebanenávisti, ktorá môže trvať len nejaké obdobie, no je nemálo ľudí, pre ktorých sa tieto obdobia sebanenávisti pretiahnu na celý život.

Negatívny pohľad na svet a život sa v nás zakoreňuje a usádza o to viac, čím menej sebalásky cítime a čím viac času trávime nenávidením samých seba.

Prvý krok k náprave teda bude naučiť sa mať rád samého seba. Treba sa pripraviť na to, že to nebude také jednoduché ako by sa mohlo zdať, no jednoznačne je to ten najdôležitejší krok.

2. Vaše každodenné ja

Teraz si predstavte tých ľudí vo vašom živote, ktorých milujete a rešpektujete. Ako k nim pristupujete?

Ak ich milujete a rešpektujete, tak určite sa k nim správate vľúdne, trpezlivo si vypočujete ich myšlienky a nápady, a taktiež ste ochotní im odpustiť, keď sa dopustia nejakej chyby.

Ste ochotní poskytnúť im priestor, čas a novú príležitosť. Dávate si záležať, aby sa im dostalo dostatočného priestoru pre ich rozvoj, pretože ich milujete a veríte v ich potenciál, vďaka ktorému majú možnosť rásť.

A teraz si predstavte, ako pristupujete sami k sebe.

Preukazujete sami sebe lásku a rešpekt tak ako ich možno preukazujete svojim najbližším priateľom alebo svojej partnerke či partnerovi?

Dbáte o svoje telo, svoju myseľ a naplnenie svojich potrieb tak ako by sa patrilo?

Nižšie uvádzame niekoľko dôležitých a účinných spôsobov, prostredníctvom ktorých môžete prejavovať sebalásku voči svojmu telu a svojej mysli každý deň:
•poriadny spánok
•zdravé stravovanie
•doprajte si dostatok času a priestoru, aby ste mali možnosť porozumieť duchovnej stránke vášho života
•pravidelné cvičenie
•ďakujte sami sebe a ľuďom, s ktorými prichádzate do kontaktu
•keď to budete potrebovať, nájdite si čas pre hru a zábavu
•vyhýbajte sa nerestiam a zhubným vplyvom
•pravidelne sa venujte meditácii a premýšľaniu

Ktoré z uvedených bodov sú súčasťou vášho každodenného života? Koľko z nich si doprajete pravidelne? Asi ani zďaleka nie všetky. A možno ani jeden. Potom ale sotva môžete povedať, že samých seba milujete.

Milovať samého seba je viac než len stav vašej mysle, hoci aj ten je potrebný. Vaša sebaláska sa musí prejavovať aj činnosťami a návykmi, ktoré sú súčasťou vášho každodenného života.

Dôkaz o tom, že sa máte radi, musíte dávať vy sami sebe, od začiatku vášho dňa až po jeho koniec.

3. Prijmite bolesť

Nikto nie je dokonalý. Mnoho ľudí si mýli sebalásku s nekonečnou pozitívnosťou alebo bezhraničným optimizmom.

Sú ľudia, ktorí v priebehu celého dňa spievajú Bohu na slávu bez ohľadu na to, ako zle sa v skutočnosti možno cítia či bez ohľadu na to, aká je ich životná situácia nezávideniahodná.

A všetci si potom myslíme, že toto je ten správny spôsob, že takto sa to má robiť. Napokon, nehovorí sa, že pozitívne vibrácie k sebe priťahujú ešte viac pozitívnych vibrácií?

Pravdou však je, že ak náš nekonečný optimizmus považujeme za odpoveď na všetko, je veľmi pravdepodobné, že sme uverili obrovskej lži. Pretože v takomto prípade zrejme klameme určitú časť samých seba a ignorujeme potreby jednej polovice nášho ja.

Pravda je tá, že všetci máme aj svoju temnú stránku. Všetci občas pociťujeme aj trápenie, nenávisť a bolesť. Ak budeme tieto pocity, túto našu tienistú stránku ignorovať, môže sa stať, že nás to nakoniec pohltí, v dôsledku čoho sa môžeme duševne a emocionálne zosypať.

Začnime byť úprimní ohľadom toho, kým naozaj sme. Odpustime sami sebe naše minulé skutky a veci, za ktoré sa hanbíme.

Zmierme sa s tým, že sa nevyhneme tomu, aby sme občas v sebe nosili aj negatívne emócie ako nechuť, zúrivosť či žiarlivosť. A v prípade, že to budete potrebovať, naučte sa vyhradiť si čas aj pre ticho.

4. Nájdite svoje srdce a otvorte ho

Zatiaľ čo v kroku číslo 3. sme hovorili o uznaní a prijatí našej bolesti, v kroku číslo 4. budeme hovoriť o uzmierení sa so studeným a uzavretým srdcom.

Položte si túto jednu otázku: Skutočne milujem samého seba?

To, že akceptujete svoje chyby a nedostatky je jedna vec, ale milovať osobu, ktorá má vaše myšlienky, vaše emócie, vaše zlozvyky a vaše chyby… To už je úplne iná úroveň sebalásky.

Podrobne preskúmajte svoj životný príbeh. Prejdite vo svojej mysli celú trasu, ktorá vedie od vášho detstva až po osobu, ktorou ste dnes.

Naučte sa sebe porozumieť tým najintímnejším možným spôsobom. Pokúste sa nájsť skutočný dôvod pre každú vašu negatívnu emóciu, pre každý hanebný skutok, pre každé slovo alebo čin, ktoré dnes ľutujete.

Vytiahnite kostlivcov, ktorí sa ukryli vo vašej tajnej skrini a hlavne si skúste spomenúť, akým spôsobom sa tam vlastne dostali.

Asi to najdôležitejšie, čo si potom uvedomíme, je, že väčšina stránok našej osobnosti má pre svoj vznik a existenciu aj dôvod. A tie stránky našej osobnosti, ktorých existencia sa ukáže ako neopodstatnená, je možné postupne spracovať, premeniť alebo odstrániť.

Možno si len nesprávne vysvetľujete skutočnosť, vašu traumu, vaše pocity a v dôsledku toho seba nesprávne vnímate ako obeť.

Možno len vidíte svet v trochu inom svetle, než aký je naozaj a práve pre toto ste vykonali tie skutky a veci, o ktorých dnes už viete, že nie sú správne.

Pokúste sa určiť skutočné príčiny vášho správania a preskúmajte svoju minulosť. Naučte sa samých seba milovať takým spôsobom, akým vás nebude môcť milovať nikto iný. Zmierte sa už so svojou minulosťou, prestaňte sa za ňu hanbiť a nájdite pre ňu pochopenie.

5. Podeľte sa o seba

Na tejto ceste sebaobjavovania sa o sebe dozviete také pravdy, ktoré vás možno aj trochu vydesia a šokujú.

Naším cieľom však bude spracovať tieto pravdy, ktoré o nás vyjdú najavo a taktiež prostredníctvom porozumenia a akceptácie sa naučiť milovať samých seba ešte viac než predtým.

Novoobjavené skutočnosti o vašej osobe môžu byť aj nepríjemné. No jedine až po tom, ako ich prijmete a spracujete, si začnete uvedomovať existenciu diamantov, ktoré sa ukrývajú pod zhrubnutým, drsným povrchom. Týmito diamantmi sú vaše vlohy, váš talent a vaše výnimočné vlastnosti.

A práve toto sú tie kvality vašej osobnosti, ktoré vydržia počas celej cesty životom. Empatia, duchovno, humor, láska – všetko sú to hodnoty a vlastnosti, ktoré vám ostanú po tom, ako ich oddelíte od „pliev“ a očistite od nánosov.

Jedine až keď začnete samých seba aj so všetkými svojimi vlastnosťami skutočne milovať, až vtedy sa budete môcť naozaj o seba so svetom podeliť.

Podeľte sa so svetom a so všetkými ľuďmi vo vašom živote o vaše skutočné ja. Teraz, keď už viete ako a prečo milovať samých seba, je čas začať pomáhať aj druhým, aby sami pre seba našli tú najvyššiu podobu sebalásky.

6. Vaše myšlienky sú len myšlienky – nič viac

Ďalšia veľmi dôležitá vec, ktorú si treba uvedomiť, je, že drvivá väčšina ľudí má v sebe silno zakorenený sklon k negativizmu.

Každý jeden deň sa v našej mysli vynorí niekoľko tisíc myšlienok. Čo je na tom ale šokujúce je, že približne až 70 % všetkých našich myšlienok je negatívnych.

Prečo?

Pretože strach a obavy sú veľmi dôležitým mechanizmom, ktorého účelom je nás chrániť.

Problém je, že tento mechanizmus, ktorý nám v priebehu evolúcie pomohol prežiť, sa môže obrátiť aj proti nám. A to je dôvod, prečo aj v tejto chvíli, práve teraz, pociťujete sebakritiku a pochybnosti o sebe.

Čo s tým teda môžeme robiť?

Nuž, pomôže nám uvedomiť si, že aj keď sa nám asi nepodarí zmeniť obsah našich myšlienok, môžeme sa naučiť neveriť im a nebrať ich tak vážne.

Myšlienky sú len myšlienkami – nič viac.

Úplne presne to vystihol významný učiteľ meditácie a spirituality, Allan Lokos, keď povedal:

„Neverte všetkému, čo si myslíte. Myšlienky sú len tým, čím sú – myšlienkami.“

7. Čo vlastne naozaj chcete spraviť vo svojom živote?

Máte už nejakú predstavu, čo by mohlo byť náplňou alebo zmyslom vášho života?

Jasná predstava o tom, čo chcete a kam sa v živote chcete dostať, je podstatná, ak chcete byť šťastní a vidieť vo svojom živote zmysel.

A je celkom možné, že to, čo sme práve povedali, už dávno viete.

No aj napriek tomu možno ešte stále nemáte žiadnu jasnejšiu predstavu o tom, čo by ste so svojím životom chceli urobiť – hľadáte, premýšľate a stále žiaden nápad!

Skúsime vám teda poradiť.

Podľa internetového portálu Ideapod nasledovných sedem myseľ provokujúcich, zvláštnych otázok vám môže napomôcť odhaliť zmysel života, ktorý sa len pred vami doteraz niekde ukrýval.

Toto sú ony – čítajte:

1. Ešte keď ste boli dieťaťom, aká činnosť alebo záujem vás nadchýnali najviac?

2. Keby ste nemuseli chodiť do práce, ako by ste trávili všetok voľný čas?

3. Čo vám pomáha na chvíľu zabudnúť na každodenný svet, ktorý vás obklopuje?

4. Ktoré problémy, otázky alebo záležitosti vášho života si v srdci najviac strážite?

5. S akými osobami trávite najviac času a o čom sa s nimi rozprávate?

6. Čo všetko sa nachádza na vašom zozname snov, plánov či ambícií, ktoré by ste ešte chceli dosiahnuť?

7. Ak by ste mali nejaký sen, priali by ste si, aby sa vám splnil?

Pamätajte, ak sa chcete naozaj naučiť milovať samých seba, budete na to potrebovať nájsť váš zmysel života, ktorý túto sebalásku spoľahlivo odomkne.

8. Za čo všetko viete byť vďační?

Pociťovať a prejavovať vďačnosť je veľmi mocným životným postojom, ktorý veľmi výrazne vplýva na lepšie fungovanie našej mysle.

Podľa internetového portálu Psychology Today mentálne silní ľudia sa namiesto sebaľútosti vždy rozhodnú pre vďačnosť.

Vedecká práca s názvom The Science of Gratitude (Veda o vďačnosti), ktorá bola uverejnená univerzitou Berkeley v Kalifornii, iba potvrdzuje správnosť tejto predstavy.

Autorka práce, profesorka Summer Allen, v nej dospela k záveru, že tí ľudia, ktorí často a vedome pomenovávajú veci, za ktoré sú vďační, sa tešia lepšiemu telesnému a duševnému zdraviu:

„Výsledky výskumov naznačujú, že uvedomovanie si, pociťovanie a prejavovanie vďačnosti so sebou prináša viacero pozitívnych účinkov.

Vďačnosť sa do veľkej miery podieľa na našom lepšom telesnom a duševnom zdraví, na väčšej miere nášho šťastia a životnej spokojnosti, na odpútavaní sa od materializmu a na zlepšení mnohých ďalších aspektov v našom živote.“

Asi si však už kladiete tú istú otázku ako my:

V prvom rade, ako by sme mali u seba rozvíjať vďačnosť?


 

 
Podľa internetového portálu Unstuck jedným z najjednoduchších spôsobov, ako rozvíjať vďačnosť, je viesť si denník vďačnosti.

Veľmi účinnou metódou je, keď si do tohto denníka každé ráno zapíšete zopár vecí, za ktoré ste vo svojom živote vďační. Keď sa takéto raňajšie zapisovanie si do vášho denníka stane pre vás rutinou, zo dňa na deň bude rásť aj vaša vďačnosť, ktorú budete pociťovať stále.

Ak vám predsa len robí trochu problém jednoznačne pomenovať tie veci, za ktoré môžete byť vďační, pre inšpiráciu vám odporúčame vyhľadať si články, ktoré sa touto témou priamo zapodievajú.

Roy T. Bennet, autor motivačných kníh, napísal o vďačnosti veľa pekných a podnetných myšlienok. Toto je jedna z nich:

„Popritom, ako pracujeme na dosiahnutí našich najaktuálnejších cieľov, buďme vďační za to, čo už máme. Ak nie ste vďační za to, čo už máte, ako môžete očakávať, že budete šťastní, keď dosiahnete niečo viac?“

9. Už je čas, krok za krokom, vyjsť von z vašej komfortnej zóny

Celkom určite ste už počuli o tom, že nie je možné zaznamenať nejaký progres, pokiaľ sa budete zdržiavať len vo svojej komfortnej zóne.

Možno to neznie príliš vábne, ale je to pravda.

Ak máte problémy so sebaláskou, dáme krk na to, že sa bránite tomu, aby ste vykročili zo svojej komfortnej zóny.

Na to, aby ste vykročili zo svojej komfortnej zóny, však nie je potrebné, aby ste vykonali niečo mimoriadne riskantné či hrozivé. Hranice svojej komfortnej zóny môžete prekračovať a rozširovať postupne, po malých krokoch. Progres dosiahnete tak či tak.

Ako teda prekročiť hranice svojej komfortnej zóny? Po prvé, napíšte si niekoľko činností, pri predstave ktorých začínate pociťovať miernu nervozitu.

Nezabúdajte, že sa nemusí jednať o nič mimoriadne riskantné či hrozivé. Môže sa jednať o úplne bežnú vec alebo aktivitu, podstatné ale je, aby to bolo niečo, čo je pre vás relatívne nové a aby ste pri predstave na to pociťovali miernu nervozitu.

No a potom už len vstaňte a spravte to, čo je pre vykonanie týchto nových cieľov potrebné. Keď sa vám už raz podarí tieto nové ciele splniť, začnete si viac veriť a začnete aj vkladať viac nádeje v tie ciele, ktoré ešte len chcete dosiahnuť.

10. Keď začnete robiť pokroky, mnohí ľudia sa budú snažiť vám v tom zabrániť

Viete, čo sa stane, keď sa začnete meniť a zlepšovať?

Vaši priatelia, kolegovia či dokonca aj členovia vašej rodiny sa možno budú snažiť vám v tom brániť. Možno sa budú pokúšať spochybniť vaše nové smerovanie a stiahnuť vás naspäť do starých koľají.

Prečo?

Z celkom jasných dôvodov. Oni všetci si vás totiž zaškatuľkovali a keď sa začnete meniť, začne to narúšať a ohrozovať ich predstavy o vás. Vždy to tak bolo.

Budete teda musieť v sebe pozbierať trochu smelosti a ignorovať kritiku, ktorej sa vám od druhých pravdepodobne dostane.

Ak jasne cítite, že vaša sebaistota a životné šťastie rastú, je to napokon to jediné, na čom naozaj záleží…

11. Prekonajte svoju lenivosť a začnite cvičiť

Tento bod sa možno mnohým nebude páčiť, avšak pravidelné cvičenie môže byť jedna z najúčinnejších vecí, ktorú môžete pre seba urobiť.

Nielenže sa vám citeľne zlepší zdravotný stav, ale začnete mať aj celkovo zo seba lepší pocit.

Podľa Americkej psychologickej asociácie (APA) dochádza už po piatich minútach od začiatku cvičenia k náhlemu zlepšeniu nálady.

A ak sa cvičeniu budete venovať pravidelne a dlhodobo, jeho účinky sa môžu prejaviť aj v eliminovaní pretrvávajúcich pocitov depresie a úzkosti, čo sa zase odrazí na zachovaní vášho zdravého sebavedomia.

Profesor James A. Blumenthal, ktorý pôsobí ako klinický psychológ na Dukeovej univerzite v Spojených štátoch, vysvetľuje:

„Dnes už máme nepreberné množstvo epidemiologických dát, ktoré jasne hovoria o tom, že osoby s aktívnejším životným štýlom sú menej náchylné na vznik depresie než osoby s pasívnym životným štýlom.

A taktiež, aktívne žijúce osoby, ktoré sa svojho aktívneho spôsobu života vzdajú, majú sklon začať upadať do depresívnych nálad na rozdiel od tých, ktorí v cvičení pokračujú či prípadne len s cvičením začínajú.“

Takže či už sa jedná o aeróbny typ cvičenia, alebo o cvičenie s činkami, prekonajte svoju lenivosť a pusťte sa do toho! Ani sa nenazdáte a začnete mať zo seba a vášho života neporovnateľne lepší pocit.

12. Akými ľuďmi sa obklopujete?

Toto je veľmi dôležitá otázka, ktorej význam býva často prehliadaný.

Najviac nás ovplyvňujú tí ľudia, s ktorými trávime najviac nášho času. Zamyslime sa nad známym výrokom úspešného podnikateľa a autora motivačných kníh, Tima Ferrissa:

„Sme priemerom piatich ľudí, s ktorými trávime najviac času.“

Veru je to tak, čo poviete?

Takže ak máte pocit, že niektorí z vašich priateľov sa k vám správajú toxicky, prípadne ak vás opakovane, hoci možno i nevedome, stále zhadzujú, možno by bolo dobre, keby ste si našli nejakých nových.

Máme tu na mysli takých ľudí, pri ktorých budete mať naozaj dobrý dôvod udržiavať s nimi priateľstvo a obdivovať ich.

Ak sú vaši priatelia pozitívnej a povzbudzujúcej povahy, aj vy začnete mať zo seba postupne omnoho lepší pocit.

13. Prijmite svoje emócie bez ich posudzovania

Zakaždým, keď prežívame nejaký nepríjemný pocit, ako je smútok, strach alebo hnev, naším prvým inštinktom je tieto emócie ignorovať, odmietať či potláčať. Tento náš inštinkt sa dá celkom ľahko pochopiť – nikto predsa nechce po celý čas v sebe nosiť emocionálnu bolesť.

Problém však spočíva v tom, že popieraním svojich emócií môžeme celú situáciu ešte viac zhoršiť. Emócie nám dávajú o našom živote veľmi dôležité informácie.

Omnoho lepšia taktika, ktorá vám môže s upevnením vášho emocionálneho zdravia len pomôcť, je učiť sa akceptácii. To znamená, že sa našim emóciám nebudeme brániť, necháme ich, nech sa v našom vnútri objavia bez toho, že by sme ich nejako negatívne súdili, alebo sa ich snažili zmeniť.

Akceptácia v tomto prípade znamená uvedomenie si, že nie je potrebné, aby sme svoje emócie „ovládali“ alebo „kontrolovali“. Naše emócie nám v konečnom dôsledku nemôžu nijako ublížiť.

To skôr tie veci, pomocou ktorých sa snažíme našich negatívnych emócií zbaviť, ako sú alkohol či prejedanie sa, nám môžu naozaj uškodiť.

Tým, ako sa budeme učiť naše emócie akceptovať, môžeme postupne dosiahnuť aj stabilnú emocionálnu odolnosť.

Dôležité tu tiež ale bude nemýliť si akceptáciu so samozapríčineným utrpením. A takisto, ak sa k nám niekto nezachová férovo, hoci by to bol i náš nadriadený, nemali by sme takéto správanie akceptovať.

Akceptácia je v prvom rade o rovnováhe. Západná spoločnosť nás podporuje v tom, aby sme boli po celý čas pozitívni. To však nie je realistické.

Namiesto toho sa preto musíme naučiť žiť náš život s jeho negatívami, ako aj pozitívami. Práve takáto rovnováha nás povedie ku spokojnému životu.

Napokon, ak sa už naučíme sami seba aj so všetkými našimi emóciami akceptovať, bude potom pre nás omnoho jednoduchšie uvedomovať si a pociťovať lásku k sebe samým.

14. Zbavte sa týchto 5 toxických predstáv

Naše predstavy a presvedčenia formujú náš pohľad na život. Keď sú ale naše predstavy či presvedčenia prekrútené, môžu mať na nás veľmi negatívny vplyv.

Tu je niekoľko častých toxických predstáv, ktoré nám môžu sabotovať šťastný život:

1. Naša prítomnosť poukazuje na to, ako asi bude vyzerať naša budúcnosť

Keď sa ľuďom v živote nedarí, veľmi často sú presvedčení o tom, že sa s tým nedá nič robiť a že aj po zvyšok života sa im nebude dariť. S tým súvisí aj predstava, že ak sa nám v živote darí, nebude to asi trvať dlho.

Toto je ale názorná ukážka tzv. sebanapĺňujúceho proroctva, ktoré nie je ničím iným než len chybným usudzovaním. Pravda je taká, že zmena je základný a neoblomný zákon vesmíru.

Nič netrvá večne, všetko podlieha zmene. Takže ak sa vám v živote nedarí, je potrebné si uvedomiť, že aj to sa bude musieť nakoniec zmeniť.

2. Byť zraniteľný je nebezpečné

Všetci sa prirodzene vyhýbame nepríjemným pocitom. Pravdou ale je, že progres môže nastať iba vtedy, ak sa odhodláme vystúpiť zo svojej komfortnej zóny.

A jediný spôsob, ako sa nám môže podariť hranice našej komfortnej zóny prekročiť, je prijatím našej nedokonalosti a akceptovaním faktu, že sa určite budeme cítiť nepohodlne.

Učme sa teda prijať samých seba takých, akí sme aj so všetkým, čo práve cítime. Je celkom možné, že toto prijate samých seba nám odhalí nové perspektívy, o ktorých sme ani len netušili, že existujú.

3. Byť sám je problém

Ak sa necítite dobre, keď máte tráviť čas sám so sebou, aká je potom šanca, že budete môcť niekedy milovať samého seba?

Toto je nebezpečná predstava, pretože jediná osoba, na ktorú sa kedy budeme môcť v živote spoľahnúť, sme len a len my sami. Ako hovorí aj múdrosť budhizmu, šťastie môžeme nájsť len vo svojom vnútri.

Prestaňme sa preto spoliehať na vonkajšie faktory pri predstave, že nám prinesú šťastie.

4. Zapadať do davu je vždy dobrá vec

Zdá sa, akoby sa nás odmalička celý svet snažil presvedčiť, že ak chceme byť šťastní, musíme zapadať do väčšinovej spoločnosti. Problém tejto predstavy spočíva v tom, že ak by sme sa ňou chceli riadiť, museli by sme sa vzdať predstavy o vlastnej výnimočnosti.

Ak by sme sa touto predstavou riadili, znamená to, že by sme sa potom snažili vpasovať do veľmi ohraničenej škatuľky, ktorú nám spoločnosť pripraví. Že nás spoločnosť chce zaradiť do takejto škatuľky, má len jediný účel – aby sme boli „normálni“. Teda, z pohľadu spoločnosti.

Zabudnite na to. Tešte sa z toho, kým naozaj ste. Ľudia, ktorí si zachovali svoju autentickosť, bývajú tí najšťastnejší.

5. Ako sa k vám správajú druhí vypovedá o nich

Mnohí máme sklon si myslieť, že čokoľvek, čo sa nám prihodí, treba vnímať ako priamy útok na našu osobu. Keď sa ale budeme na svet dívať týmto spôsobom, veľmi rýchlo sa z takejto našej predstavy môže stať sebanapĺňujúce proroctvo.

Skúste sa na to pozerať inak. Naozaj si myslíte, že celý svet a ľudia v ňom idú len po vás a chcú vás dostať na kolená? Pravdaže nie. To, čo si o vás ľudia myslia a ako sa k vám správajú, vypovedá v prvom rade o nich, a nie o vás.

Každý z nás má tie svoje okuliare, cez ktoré sa pozerá na svet. Prečo si teda nenasadiť také okuliare, cez ktoré sa na svet budete pozerať s optimizmom a nádejou? Vaša myseľ sa vám za to poďakuje.

15. Keď poviete, že niečo spravíte, tak to aj spravte

Ak chcete byť na seba, na to, kým ste, naozaj hrdí, dodržiavajte svoje slovo. Keď poviete, že niečo vykonáte, tak to aj vykonajte.

Aký máte pocit z toho, keď niekto povie, že niečo spraví, ale potom to nedodrží? Taký človek potom u vás asi veľmi rýchlo stratí vierohodnosť, no nie?

Budujme teda dôveryhodnosť, ktorú máme sami k sebe. Základným princípom je žiť čestne.

Zakaždým, keď sa rozhodnete konať a dosiahnete nejaký kladný výsledok, porastie aj vaša dôvera v samých seba.

Napokon, život je predsa o tom, či sa odhodláme konať, o hľadaní nových skúseností a dosahovaní cieľov. Tieto ciele však nemusia byť veľké. Dokonca, tie menšie sú nakoniec možno aj dôležitejšie. Keď napríklad poviete, že idete poupratovať dom, spravte to! Uvidíte, že sa budete cítiť šťastnejšie.

V článku The Science of Accomplishing Your Goals (Veda o dosahovaní vašich cieľov), ktorý je uverejnený na internetovom portáli Psychology Today, sa dočítame, že zakaždým, keď si zadáme malý cieľ a ho aj splníme, v našom mozgu sa dočasne zvýši hladina dopamínu.

Ako iste viete, dopamín je neurotransmiter, ktorý svojou prítomnosťou v našom mozgu spôsobuje to, že sa cítime dobre. Keď už nič iné, tak toto samotné je dôvodom, prečo by sme si mali pravidelne zostavovať plán úloh a cieľov, ktoré chceme splniť a ktoré potom aj splníme.

Na záver

Naučiť sa milovať samých seba je podstatné pre naše emocionálne zdravie a pre našu schopnosť naplno rozvinúť svoj potenciál.

Dobrou správou je, že všetci sme schopní znovu začať veriť v samých seba a žiť ten najlepší život, ktorý je v našich možnostiach.

Trik spočíva v tom, aby ste si našli niečo, čo vás neprestáva nadchýnať a inšpirovať a tiež, aby ste zistili, na aký účel sa chcete vo svojom živote zamerať. Pritom je dôležité, aby ste si vážili to, čo už máte a nie trvať silou-mocou na tom, aby sa vaša situácia zmenila.

Keď začnete pociťovať vďačnosť za to, čo už v živote máte, potom už budete pripravení bezvýhradne prijať samých seba aj s tým, čo cítite. A ako už vieme, toto je kľúčový princíp, bez ktorého by sa nám nikdy nepodarilo samých seba zahrnúť skutočnou sebaláskou.

Ak rozmýšľate, či existujú nejaké konkrétnejšie návody alebo metódy, z ktorých by ste sa naučili ako milovať samých seba, nižšie sme pre vás pripravili ešte 5 cvičení, ktoré vám v tom môžu pomôcť.

Tu sú, vyskúšajte ich:

5 praktických cvičení, ktoré nám pomôžu milovať samých seba ešte viac

Život je už tak či tak dosť tvrdý. Prečo by sme si ho teda mali robiť ešte tvrdším naším vlastným pričinením? Sú dni, kedy je na nás kladených mnoho nárokov a zvládnuť ich vie byť veľmi náročné.

Keď ale pochopíme, že je potrebné, aby sme milovali samých seba viac než čokoľvek iné, život sa zrazu začne obracať smerom k lepšiemu.

Niekedy vôbec nie je potrebné snažiť sa zmeniť to, čo vidíme mimo nás, okolnosti a podmienky, v ktorých žijeme svoj život. Vlastne to ani nie je celkom možné. Riešenie bude spočívať niekde inde – je potrebné začať pracovať so svojimi myšlienkami a pocitmi a postupne ich meniť.

Sebalásku treba vnímať ako príležitosť, v ktorej sa môžeme sami o sebe naučiť a dozvedieť veľa nového. A čím lepšie budeme sami seba poznať, tým lepší život budeme žiť.

1. Všetko to vypíšte na papier

Pravidelné vedenie si denníka je jedným z najlepších spôsobov, ako môžeme spoznať samých seba a objaviť vo svojom vnútri tie najtajnejšie a netušené zákutia.

Náš denník si môžeme predstaviť ako súkromný priestor, ako skrýšu, v ktorej môžeme všetky svoje myšlienky a pocity bez obáv dostať zo seba von tak, aby nám dávali nejaký zmysel a aby sme si z nich mohli aj niečo vziať.

Písanie neslúži len ako terapia, ale je pre nás aj skvelou príležitosťou, aby sme si položili niektoré ťažké, ale zato životne dôležité otázky. Týmto spôsobom našu myseľ tak trochu dotlačíme k tomu, aby sa zaoberala otázkami, ktoré nás možno niekde hlboko v podvedomí znepokojujú.

Občas máme sklon ukazovať prstom na vonkajší svet a obviňovať ho za to, že sa cítime byť nešťastní. Pravda je ale taká, že takmer všetko, kvôli čomu sa cítime byť nešťastní, pochádza len z nášho vnútra.

Písanie je výborným spôsobom, ako si tieto svoje negatívne vzorce myslenia môžeme začať jasne uvedomovať, pomaly prevziať nad nimi kontrolu a postupne ich meniť.

Pomocou vedenia si denníka sa naozaj staneme pánmi svojej mysle. To nám umožní, aby sme sami seba znova začali mať radi, a tak začali žiť aj lepší a spokojnejší život.

Ak ste sa rozhodli, že si chcete začať viesť denník, nižšie je uvedených 15 otázok a myšlienok, ktoré vám môžu poslúžiť ako inšpirácia.

Pre lepšie sústredenie sa pri písaní postačí, keď si na každý deň vyberiete len jednu otázku alebo myšlienku. Sústreďte sa a pokúste sa ku každej myšlienke či otázke napísať čo najviac.

Uvoľnite svoju myseľ a jednoducho len píšte.

1. Ktoré vaše tri osobnostné črty máte na sebe najradšej?

2. Keby malo vaše telo schopnosť rozprávať, čo by asi povedalo?

3. Ktorý je ten najlepší kompliment, akého sa vám kedy dostalo? Prečo považujete tento kompliment za pravdivý?

4. Vymenujte 5 zručností alebo oblastí, v ktorých vynikáte.

5. Najšťastnejšie sa cítim, keď som…

6. Stav vášho duševného zdravia máte ohodnotiť jedným z týchto slov: výborný, dobrý, ako tak, zlý. Ktoré slovo by ste vybrali? Myslím si, že dôvodom pre stav môjho duševného zdravia je…

7. Podobne, stav vášho telesného zdravia máte opísať jedným z nasledovných slov: výborný, dobrý, ako tak, zlý. Myslím si, že dôvodom pre stav môjho telesného zdravia je…

8. Ktoré osoby z vášho života vás milujú najviac? Opíšte ich a povedzte, čo na nich milujete vy.

9. Napíšte zoznam 20 vecí, ktoré vás robia šťastnými.

10. Vymenujte 10 vecí, ktoré by ste v rámci lepšej starostlivosti o seba mohli začať robiť ešte dnes.

11. Ktoré negatívne myšlienky si pre seba, vo svojej mysli, hovoríte najčastejšie? Aké myšlienky by ste si mohli radšej hovoriť namiesto nich?

12. Vďaka ktorým vašim vlastnostiam sa považujete za výnimočnú osobu?

13. Vymenujte najobľúbenejšie aspekty vášho výzoru.

14. Kde sa cítite najbezpečnejšie a milovaní?

15. Keby ste sa mohli vrátiť do doby, keď ste mali 15 rokov, čo by ste povedali sami sebe?

2. Venujte sa tomu, čo máte radi

Ak máte už dlhšie pocit, že vám život neprináša žiadnu radosť, asi bude najvyšší čas kriticky sa pozrieť na veci, ktorým sa venujete po väčšinu svojho času.

Že je život krátky, o tom niet žiadnych pochybností. Niekedy si však nie celkom jasne uvedomujeme, aký je život krátky – až kým už nie je trochu neskoro.

Preto by sme nemali vyčkávať, kým udrie blesk z jasného neba, ale radšej by sme sa mali začať naplno venovať veciam a činnostiam, ktoré máme radi a ktoré nám do života prinášajú radosť.

Nikdy by sme nemali na zajtra odkladať to, čo môžeme spraviť ešte dnes. Pre naše zdravie a šťastie je veľmi dôležité, aby sme boli v kontakte s tým, čo máme radi. Ako nezmyselne to vždy vyznie, keď počujete o druhých ľuďoch, že robia veci, ktoré vlastne ani nechcú robiť, však?

Všetci hrdo prehlasujeme: „Toto by som nikdy nechcel robiť.“ No pozrime sa bližšie – väčšina z nás po väčšinu svojho času robí veci, o ktorých sme vyhlasovali, že by sme ich nikdy nechceli robiť.

Najprv si teda napíšme zoznam činností, ktoré nám robia radosť, a potom si naplánujme, že sa týmto činnostiam budeme venovať každý týždeň.

3. Začnite robiť veci inak

Ak vám vaše doterajšie zabehnuté spôsoby už neprinášajú žiaden osoh a navyše sa vám ani nedarí rozlúčiť s vašou minulosťou, možno by vám pomohlo, keby ste začali veci robiť inak než ich obyčajne robíte.

Všetci veľmi dobre poznáme mnoho ľudí, ktorí hovoria, že by chceli zmenu, no pritom robia stále a dookola to isté.

Vy si však toto už uvedomujete, a preto vás nemusí stihnúť ten istý osud.

Zámerne začnite všetko robiť iným, novým spôsobom a všímajte si, ako sa začnú meniť aj vaše pocity. Keď každodenné činnosti vyskúšate robiť novými, neobvyklými spôsobmi, nielenže sa dozviete veľa nového o sebe samých, ale si tiež jasnejšie uvedomíte, čo sa vám páči, čo sa vám nepáči a najmä, kým naozaj ste vo svojom vnútri.

Žiadna iná emócia nemá takú pravdivú výpovednú hodnotu ako strach. Keď budete sami seba pravidelne vystavovať dostatočnému množstvu situácií, v ktorých budete pociťovať strach, veľmi rýchlo si uvedomíte, že vás to bude poháňať k tomu, aby ste si zariadili svoj život lepšie.

A život si zariadite lepšie práve vďaka tomu, že začnete robiť veci… inak.

Nižšie je 10 tipov pre inšpiráciu ako možno robiť niektoré veci inak:

1. Vyskúšajte nový tréningový plán.

2. Umývajte si zuby opačnou rukou.

3. Pospite si dlhšie než máte vo zvyku.

4. Do práce choďte inou cestou.

5. Choďte na stretnutie s priateľmi, s ktorými ste sa už dlhšie nevideli.

6. Začnite častejšie chodiť na prechádzky.

7. Pokúste sa pomáhať druhým viac než ako ste im pomáhali obvykle.

8. Viac sa usmievajte.

9. Naplánujte si výlet… niekam, kde ste ešte nikdy predtým neboli.

10. Začnite pravidelne meditovať (ak ste už náhodou nezačali).

4. Buďte k sebe féroví, ale zároveň neoblomní

Ak chcete žiť spokojnejšie a lepšie, nutným predpokladom je, ako už vieme, milovať samých seba po všetkých stránkach. Je však potrebné byť v strehu a nevzdať to, keď prídu problémy a ťažké chvíle.

Pozrite, nám je to všetko jasné. Je úplne pochopiteľné, že mnohí ľudia sú v pokušení vzdať to, keď sa veci v živote začnú nadmieru komplikovať. Avšak tieto náročné chvíle sú práve tie momenty, v ktorých sa meníte a vyvíjate najviac.

Ak sa teda na ceste za sebaláskou odhodlávate na prijatie novej úlohy, nejakej životnej zmeny alebo sa odhodlávate začať nový vzťah, musíte byť vo svojom odhodlaní neoblomní, no zároveň úprimní a féroví.

V prípade, že nejaká situácia začne byť naozaj neúnosná – aj napriek tomu, že ste doteraz vydržali a necúvli ste pred problémami, ktoré táto situácia so sebou priniesla – asi bude celkom v poriadku, keď jednoducho zmeníte svoje smerovanie.

Pri každom rozhodovaní si vždy položte otázku: „Pomôže mi toto rozhodnutie v tom, aby som sa stal lepšou verziou samého seba?“ Ak je vaša odpoveď áno, tak vo vašom rozhodnutí vytrvajte.

5. Poznajte samých seba

To sa ľahko povie, no omnoho ťažšie je to dosiahnuť, všakže? Nie je to však nemožné. Napokon, ak vy neviete, kým ste, ako môžete od druhých očakávať, že budú vedieť, kým ste?

Naozaj poznať samých seba je o to náročnejšie, ak nemáte radi seba a ani svoj život. Snaha poznať samých seba však stojí za to, pretože práve poznaním samých seba sa vám naskytujú možnosti zmeniť svoj život k lepšiemu.

Keď začneme vyvíjať úsilie na to, aby sme sami seba lepšie spoznali, znamená to, že začíname za seba a za svoj život preberať zodpovednosť.

Keď o sebe neviete nič podstatné, keď si neuvedomujete, kým ste, keď sa odmietate vzoprieť démonom v najtmavších zákutiach vášho vnútra, potom budete na tom vždy len tak, ako ste boli doposiaľ – nikdy tak nebudete mať svoj život pod kontrolou a budete trpieť pocitom, že veci nie sú také dobré ako by mohli byť.

Prevezmite kontrolu nad svojím životom späť do vlastných rúk a naučte sa milovať samých seba tým, že obrátite svoj pohľad na seba a do svojho vnútra. Ak chcete zmeniť svoj život a veci v ňom k lepšiemu, prestaňte sa porovnávať s druhými.

Najlepší spôsob, ako môžeme poznať samých seba, je pomocou vyjasnenia si nasledovných 6 základných aspektov, z ktorých pozostáva naše individuálne ja.

Toto sú ony aj s krátkym popisom, ako ich v sebe objaviť:

Hodnoty

Čo považujete za svoje hodnoty? Môžete ich vyjadriť aj výrazmi ako „pomáhať druhým“, „zdravie“ alebo „byť tvorivý“. Premyslite si ich a napíšte na papier 10 dôležitých hodnôt, ktoré vás vystihujú.

Záujmy

Ak si chcete urobiť jasno v tom, čo môžete považovať za svoje záujmy, položte si nasledovné otázky: Čomu venujem svoju pozornosť? O čo sa zaujímam najviac? Čo najviac podnecuje a inšpiruje moju myseľ?

Temperament

Ak sa chcete dozvedieť viac o povahe svojho temperamentu, položte si tieto otázky: Čo vám pomáha dobiť si energiu – tráviť čas o samote, alebo v spoločnosti ľudí?

Uprednostňujete plánovanie, alebo skôr spontánnosť? Pri rozhodovaní sa opierate o fakty, alebo sa viac nechávate viesť pocitmi? Zameriavate sa na veľké myšlienky, alebo skôr na detaily?

Každodenné činnosti

Kedy najradšej vykonávate svoje každodenné činnosti? Považujete sa za ranné vtáča, alebo skôr za nočnú sovu? V ktorú dennú dobu máte najviac energie?

Životné poslanie a zmysluplné ciele

Čo považujete za zmysel vášho života? Ktoré udalosti a zážitky vo vašom živote považujete za najvýznamnejšie? Čo je pre vás hlavnou motiváciou, aby ste ráno vstali z postele?

Silné stránky

Ktoré svoje schopnosti považujete za najsilnejšie? Aké zručnosti ovládate? Máte na niečo talent? Ktoré vaše charakterové vlastnosti považujete za najlepšie?


 

 
Zdroj: hackspirit.com, Spracovala: Silavedomia.sk





Žiadne komentáre


Návrat na obsah