Ako zachrániť manželstvo - Blog-články anjelskej pomoci - Anjelská pomoc

rady, odkazy a pomoc aj pre teba
Prejsť na obsah

Ako zachrániť manželstvo

Anjelská pomoc
Publikoval v O láske ·
Ak sa zdá, že manželstvo už nemožno zachrániť, položte manželovi/manželke iba 1 otázku

Moja najstaršia dcéra Jenna mi nedávno povedala:

„Keď som bol malá, bála som sa, že sa ty a mama rozvediete. Ale keď som mal 12, videla som, že by to bolo najlepšie riešenie – stále ste sa hádali!“
 

S úsmevom dodala: „Som rada, že aj napriek tomu ste spolu vydržali.“

Dlhé roky sme ja a moja žena Carey navzájom viedli tvrdý boj. Keď sa obzriem späť, celkom nerozumiem tomu, ako sme sa dokázali vziať – naše povahy sa k sebe veľmi nehodili. A čím dlhšie sme žili v manželstve, tým viac rozličností nastalo. Bohatstvo a sláva náš život neuľahčili. Problémy sa naopak len prehĺbili. Napätie medzi nami bolo tak intenzívne, že sa mi turné na podporu mojej novej knihy zdalo ako vyslobodenie, aj keď len dočasné. Hádali sme sa tak často, že bolo ťažké predstaviť si spolu pokojný život. Tu a tam sme sa navzájom na seba prizerali a obaja sme pred tým druhým starostlivo schovávali bolesť za kamennými múrmi, ktoré boli postavené okolo našich sŕdc. Boli sme na pokraji rozvodu a diskutovali sme o tom viackrát.


Bol som na turné, keď sa priehrada emócií naplnila až po okraj a nevydržala. Roztrhla sa. Po telefóne sme sa strašne pohádali a Carey zavesila. Cítil som zlosť, bezmocnosť a hlbokú osamelosť. Uvedomil som si, že toto je maximum – už to viac nedokážem vydržať. Potom som sa obrátil k Bohu. Alebo padol na kolená pred Boha. Neviem, či je možné nazvať modlitbou to, čo som v tých minútach kričal, ale boli mi navždy vryté do pamäti. Bol som v sprche v hoteli v Atlante a kričal som na Boha, že toto manželstvo bolo chybou, a že už ďalej tak nemôžem žiť. Áno, nenávidím myšlienku rozvodu, ale bolesť zo spoločného utrpenia ma trápila ešte viac. Okrem hnevu som sa cítil zmätený. Nerozumel som, prečo nám to s Carey ide tak ťažko. V srdci som vedel, že moja žena je dobrý človek. Aj ja som dobrý človek. Tak prečo nemôžeme spolu vychádzať? Prečo som si vzal ženu, ktorej povaha je pre mňa tak nevhodná? Prečo sa nechce zmeniť? Nakoniec som zachrípnutý a zlomený sedel na podlahe priamo v sprche a rozplakal som sa. Z temnoty beznádeje prišlo svetlo. Nemôžeš ju zmeniť, Rick. Môžeš sa zmeniť iba ty. A začal som sa modliť. Ak ju nemôžem zmeniť, Pane, zmeň mňa. Modlil som sa hlboko do noci. Nasledujúci deň som sa modlil, kým som letel domov. Modlil som sa na prahu domu, kde na mňa čakala manželka plná chladných citov, ktorá by mi s najväčšou pravdepodobnosťou nevenovala ani pohľad pri našom stretnutí. V tú noc, keď sme ležali v posteli tak blízko pri sebe a zároveň tak ďaleko, som si uvedomil, čo musím urobiť.

Nasledujúce ráno, ešte keď som bol v posteli, som sa otočil ku Carey a opýtal som sa: „Ako ti môžem vylepšiť deň?“

Carey sa na mňa nahnevane pozrela: „Čože?“

„Ako ti môžem vylepšiť deň?“

„Nijako,“ odvrkla. „Prečo sa pýtaš?“

„Pretože to myslím vážne,“ povedal som. ,,Chcem len vedieť, čo môžem urobiť aby si mala krajší deň.“

Cynicky sa na mňa pozerala. „Naozaj chceš pre mňa niečo urobiť?“ Fajn, tak potom umy kuchyňu.“

Moja žena si myslela, že vybuchnem hnevom. Prikývol som: „Dobre.“

Vstal som a umyl som kuchyňu.

Ďalší deň som sa opýtal na to isté: „Ako ti môžem vylepšiť deň?“

„Uprac garáž.“

Zhlboka som sa nadýchol. Ten deň som mal naozaj veľa práce a uvedomil som si, že moja žena to povedala úmyselne, aby ma to nahnevalo. A veruže bolo lákavé vzplanúť v afekte.

Namiesto toho som povedal: „Dobre.“ Vstal som, čistil som a upratoval garáž ďalšie dve hodiny. Carey nevedela, čo si má myslieť. Nastal ďalší deň.

„Čo môžem urobiť aby si mala krajší deň?“

„Nič! Povedala. „Nemôžeš urobiť nič.“ Prosím, prestaň s tým.“ Odpovedal som jej, že s tým nedokážem prestať, pretože som si sám sebe sľúbil, že sa budem každý deň pýtať. „Ako ti môžem vylepšiť deň?“ – „Prečo to robíš?“ – „Pretože si pre mňa vzácna. A naše manželstvo tiež.“

Na druhý deň som sa to opýtal znova. A potom aj ten ďalší. A ďalší. Nakoniec sa v polovici druhého týždňa stal zázrak. Keď som sa Carey spýtal, jej oči sa naplnili slzami a začala plakať.





Keď sa žena upokojila, povedala: „Prestaň sa ma pýtať túto otázku. Problém nie je v tebe, ale vo mne. Viem, že je to ťažké. Nechápem, prečo si stále so mnou.“

Jemne som jej podvihol bradu, aby som sa jej pozeral priamo do očí .,Pretože ťa milujem,“ povedal som. „Tak teda ako ti môžem zlepšiť deň?“ „To by som sa mala opýtať ja teba.“ „Mala, ale nie teraz.“ Teraz sa chcem zmeniť ja. Musíš vedieť, ako veľa pre mňa znamenáš. “ Carey si položila hlavu na moju hruď. ,,Je mi ľúto, že som sa k tebe tak zle správala.“ „Milujem ťa,“ povedal som. „Aj ja ťa milujem,“ odpovedala. „Tak ako ti vylepším ten deň?“ Carey sa na mňa láskavo pozrela: „Môžeme byť chvíľu spolu?“ Iba ty a ja. “ Usmial som sa: „To by sa mi naozaj páčilo!“ Tú otázku som kládol viac ako mesiac. A vzťah sa zmenil. Hádky prestali. Potom sa žena začala pýtať mňa: „Čo by si chcel, aby som pre teba urobila? Ako sa pre teba môžem stať tou najlepšou ženou?“

Stena medzi nami sa zrútila. Začali sme – otvorene, premyslene – hovoriť o tom, čo chceme od života a ako sa môžeme navzájom šťastnejšie baviť. Nie, nevyriešili sme všetky naše problémy naraz. Nemôžem ani povedať, že sme sa už nikdy nehádali. Ale podstata našich hádok sa zmenila. Objavovali sa čoraz zriedkavejšie a našťastie im chýbala zlá energia, ktorá tu bola predtým. Nikto z nás nechcel ublížiť tomu druhému.

Už je to tridsať rokov, čo som s Carey ženatý. Nielenže milujem svoju ženu, mám ju rád. Páči sa mi byť s ňou. Potrebujem ju, chcem ju. Mnoho našich rozdielov sa stalo našou spoločnou silnou stránkou a zvyšné, ako ukázal čas, nestáli za naše nervy. Naučili sme sa lepšie starať jeden o druhého a čo je dôležitejšie, navzájom si chýbame. Manželstvo si vyžaduje úsilie. Tak ako aj úloha rodiča, spisovateľská činnosť, fyzická makačka s cieľom udržať si kondíciu a všetko, čo je pre nás v živote dôležité a cenné. Prežiť život s blízkym je úžasný dar. Tiež som si uvedomil, že rodina nám pomáha zotaviť sa z rán, ktoré spôsobujú najviac neatraktívne aspekty našej osobnosti. Všetci máme temné stránky, ktoré sami na sebe neznášame.





Postupom času som si uvedomil, že náš príbeh je ukážkou oveľa dôležitejšej lekcie o manželstve. Otázka „Ako ti môžem vylepšiť deň?“ By sa mala s času načas položiť všetkým, ktorí sú vo vzťahu. Toto je pravá láska. Romány o láske (aj ja sám som ich napísal niekoľko), zvyčajne vyustia do milostného jazyka a „potom žili šťastne.“ V skutočnom živote nie je láska niekoho niečo žiadať, ale úprimne a hlboko mu želať šťastie – niekedy dokonca na úkor seba samého. Pravá láska nie je o tom, aby si niekto urobil kópiu toho druhého. Je to rozšírenie našich vlastných schopností – ukázať trpezlivosť a starostlivosť o blaho milovaného človeka. Všetko ostatné je len hlúpa prítomnosť egoizmu.

Nechcem povedať, že naše skúsenosti s Carey budú fungovať pre každý pár. Nie som si istý, či by všetky páry, ktoré sa nachádzajú na pokraji rozvodu, mali svoje manželstvo určite zachraňovať. Ale som nekonečne vďačný za inšpiráciu, ktorá mi prišla v ten deň, ktorý som začal jednoduchou otázkou. Som vďačný za to, že mám rodinu a moja manželka (je zároveň aj môj najlepší priateľ) sa každé ráno prebudí vedľa mňa v posteli. A som rád, že aj teraz, o desaťročia neskôr, sa občas jeden z nás obráti k druhému a opýta sa: „Ako ti môžem vylepšiť deň?“ To ráno stojí za prebudenie.

zdroj :FB




Žiadne komentáre


Návrat na obsah