Cesnak ochráni váš mozog. - Blog-články anjelskej pomoci - Anjelská pomoc

rady, odkazy a pomoc aj pre teba
Prejsť na obsah

Cesnak ochráni váš mozog.

Anjelská pomoc
Publikoval v Zdravie-recepty ·
Konzumácia cesnaku môže byť dobrá pre váš mozog, najmä keď starnete. Podľa výskumníkov z University of Louisville môže táto prenikavo páchnuca rastlina chrániť mozgové zdravie tým, že bojuje proti s vekom súvisiacim zmenám v črevnom zdraví, ktoré súvisí s kognitívnymi funkciami.

Štúdia, prezentovaná v roku 2019 na výročnej schôdzi Americkej fyziologickej spoločnosti, pridáva ďalšiu dôveryhodnosť postaveniu cesnaku ako superpotraviny a podporu jeho silným liečivým vlastnostiam, ktoré sa u neho cenia už od dávnych čias.

 



Medzi mozgom a črevom existuje priame prepojenie. Vysoká diverzita črevných baktérií sa spája s lepším zdravím, no ako starnete, môže táto črevná diverzita klesať.

Zároveň sa v neskoršom období života zvyknú objaviť neurodegeneratívne ochorenia, ako sú Alzheimerova a Parkinsonova choroba.

To priviedlo vedcov k tomu, aby sa prizreli súvislosti medzi zmenami črevnej mikrobióty a kognitívneho úpadku, súvisiaceho s vekom, a tomu, ako by tu mohol pomôcť cesnak.

Látka v cesnaku zlepšuje črevné baktérie a pamäť

V štúdii boli použité 24-mesačné myši, čo je ekvivalentné ľudskému veku v rozmedzí 56 až 69 rokov.

Niektoré myši dostávali allylsulfid, zlúčeninu cesnaku, ktorá viedla k zlepšeniu

dlhodobej a krátkodobej pamäti, ako aj zdravším črevným baktériám v porovnaní s myšami, ktoré doplnok nedostávali.
Myši užívajúce cesnakovú zlúčeninu mali aj vyššiu génovú expresiu neurónového natriuretického faktora (NDFN), génu potrebného k upevneniu pamäti. Znížená expresia NDFN môže mať súvis s kognitívnym úpadkom.
„Naše zistenia naznačujú, že potravou prijímaný cesnak, obsahujúci allylsulfid, by mohol pomôcť udržať zdravé črevné mikroorganizmy a zlepšiť kognitívne zdravie starších ľudí,“ povedal v správe pre tlač Jyotirmaya Behera, PhD.

Spojitosť medzi črevnými baktériami a nervovým zdravím nie je nová. Napríklad, ľudia s demenciou majú v porovnaní s tými, čo ju nemajú, odlišnú skladbu črevnej mikrobióty. V časopise Protein & Cell vedci ďalej vysvetľujú:
„Nové výskumy naznačujú, že mikrobióta gastrointestinálneho traktu má priamy súvis s patogenézou demencie, a to prostredníctvom spúšťania metabolických ochorení a postupujúceho slabého zápalu.
Pre manažment týchto porúch a ako doplnok pre psychiatrickú liečbu demencie a ďalších súvisiacich ochorení je navrhnutá nová stratégia, prostredníctvom upokojenia mikrobióty (t. j. použitím probiotík).“
To, že by cesnak mohol pôsobiť ako dôležitý faktor črevnej mikrobióty, je neobvyklý koncept, aj keď by taký možno byť nemal, lebo cesnak je zdrojom inulínu, druhu vo vode rozpustnej prebiotickej vlákniny.
Inulín napomáha tráveniu a absorpcii vášho jedla a hrá významnú úlohu v činnosti vašej imunity.
Inulín je fruktán, čo znamená, že je tvorený reťazcami molekúl fruktózy. V čreve sa vám inulín konvertuje na mastné kyseliny s krátkym reťazcom, ktoré sa potom konvertujú na zdravé ketóny vyživujúce vaše tkanivá.
Extrakt zo zrelého cesnaku prospieva mozgu
Predchádzajúci výskum tiež upozornil na prínosy konkrétneho druhu cesnaku – extraktu zrelého cesnaku (AGE) – pre zdravie mozgu.
AGE, známy svojimi silnými protizápalovými účinkami, zlepšil u potkanov s ochorením podobným Alzheimerovej chorobe krátkodobú poznávaciu pamäť a zmiernil zápal.
Štúdia použila čerstvý cesnak, ktorý nechali zrieť pre vytvorenie zrelého cesnakového extraktu. Ten vytvára prospešné organické zlúčeniny síry, ako je S-alylcysteín (SAC), ktorého sa v zrelom a čiernom fermentovanom cesnaku nachádza oveľa viac než v surovom.
AGE tiež obsahuje thiosulfináty, ktoré majú antioxidačné účinky a ich bezpečnosť a účinnosť u ľudí dokázalo viac než 350 štúdií. AGE môže chrániť mozog celým radom spôsobov, ako napríklad:
chráni pred neurodegeneratívnymi stavmi
chráni pred poškodením mozgu po ischémii
chráni nervové bunky pred apoptózou
chráni pred oxidačnou smrťou, vyvolanou β-amyloidom

„Navyše bolo dokázané,“ vysvetlili vedci v časopise Nutrients, „že liečba pomocou AGE alebo S-alylcysteínu predchádza degenerácii predného mozgového laloku, zlepšuje učenie i pamäť a predlžuje dĺžku života.“

Bolo tiež zistené, že extrakt zo zrelého cesnaku po troch mesiacoch užívania zlepšuje črevnú mikrobiótu, zvyšuje mikrobiálnu bohatosť a diverzitu.

 

 

AGE a SAC boli tiež vyzdvihnuté ako potenciálne preventívne a terapeutické prostriedky na Alzheimerovu chorobu.

Napriek uvedenému bol pre fungovanie pamäti preukázaný aj prísľub surového cesnaku, vrátane jednej štúdie, v ktorej sa u potkanov kŕmených cesnakom zlepšilo uchovávanie informácii v pamäti.

Cesnak bol cenený už v staroveku

Hodnota cesnaku je známa už celé stáročia. Zmienky o cesnaku sa dajú nájsť na hlinených tabuľkách Sumerov z doby 2600 rokov pred naším letopočtom.

V starovekom Egypte sa cesnak podával pracujúcej triede na podporu ťažkej práce. A na prvých olympijských hrách v Grécku konzumovali športovci cesnak pre zvýšenie výdrže.

V starovekej čínskej medicíne sa cesnak využíval na trávenie, liečbu hnačky a proti zamoreniu červami, zatiaľ čo v Indii sa používal na celkové liečenie, ako aj liečbu únavy, parazitov, tráviacich problémov, choroby srdca a artritídy.

„Je fascinujúce pozorovať, koľko kultúr, ktoré nikdy neprišli do vzájomného kontaktu, dospelo ohľadom úlohy cesnaku v zdraví a chorobe k rovnakým záverom. Keby sa neignorovala ľudová múdrosť, mohla by nás naučiť cenné lekcie,“ napísali vedci v časopise Nutrition Journal, a mnohé tieto lekcie dnes potvrdzuje aj veda.

Ďalej napísali:

„S nástupom renesancie sa v Európe venovalo liečebnému použitiu cesnaku čoraz viac pozornosti.

Popredný lekár 16.storočia, Pietro Mattiali zo Sieny, predpisoval cesnak na poruchy trávenia, zamorenie červami a ľadvinové poruchy, a tiež matkám na pomoc pri ťažkom pôrode.

V Anglicku sa cesnak používal proti bolesti zubov, zápche, vodnateľnosti a moru.

V súčasnej dobe sa vedci snažia mnohé tieto vlastnosti cesnaku overiť, najmä čo sa týka identity aktívnych zložiek, ich mechanizmov pôsobenia a skúmania potenciálnych prínosov vo forme potravinových doplnkov.“

 

Cesnak je dobrý pre vaše srdce a cievy

Cesnak je známy ako prevencia a liek na celý rad kardiovaskulárnych a metabolických ochorení.

Ide hlavne o ochranu pred chorobami ako sú:
ateroskleróza (kôrnatenie a upchávanie ciev)
trombóza (krvné zrazeniny)
vysoký krvný tlak
cukrovka

Nielenže stimuluje imunitnú činnosť, zvyšuje detoxikáciu a má antimikrobiálne účinky, ale má aj silné antioxidačné schopnosti, ktoré podporujú zdravie.

Okrem toho mal cesnakový prášok u starších dospelých ochranný vplyv na elasticitu aorty. Aorta je najväčšia artéria vášho tela a jej úlohou je doprava krvi zo srdca do zvyšku tela.

Aortálna stuhnutosť je často vídaná pri starnutí, no spája sa aj so zvýšeným rizikom choroby srdca, infarktu, srdcového zlyhania a mŕtvice.

U starších dospelých, ktorí užívali cesnakový prášok, však došlo k zmierneniu s vekom súvisiaceho nárastu aortálnej stuhnutosti, pričom vedci vyslovili nasledovný záver:

„Tieto údaje silne podporujú hypotézu, že príjem cesnaku má ochranný vplyv na elastické vlastnosti aorty, dávané do súvisu so starnutím u ľudí.“

V inom výskume konzumácia dvoch gramov čerstvého cesnaku zvýšila u zdravých dospelých plazmové koncentrácie oxidu dusnatého (NO), ktorý je prospešný nielen pre vaše srdce.

Oxid dusnatý je rozpustný plyn, neustále vytváraný z aminokyseliny L-arginín vnútri vašich buniek.

Hoci je oxid dusnatý voľný radikál, je tiež dôležitou biologickou signálnou molekulou, ktorá podporuje normálnu endotelovú funkciu a chráni vaše mitochondrie – tie malé „elektrárne“ vo vašich bunkách, ktoré vo forme ATP vytvárajú väčšinu vašej telesnej energie.

Je to tiež účinný vazodilatátor, pomáhajúci uvoľňovať vaše krvné cievy a zväčšovať ich priemer. A zdravý tok krvi umožňuje účinnú oxidáciu tkanív a orgánov a pomáha pri odstraňovaní odpadu a oxidu uhličitého.

 

 

Oxid dusnatý ďalej zlepšuje neuroplasticitu mozgu tým, že zlepšuje okysličovanie somatomotorického kortexu, oblasti mozgu, ktoré je často postihovaná počiatočnými štádiami demencie.

Cesnak bojuje proti infekciám i rakovine

Cesnak má imunostimulačné vlastnosti, a tak môže byť užitočný v boji s celým radom infekcií.

Keď 146 dospelých dostávalo po 12 týždňov buď placebo alebo cesnakový doplnok, mali tí, čo užívali cesnak, podstatne menej prechladnutí a tí, čo boli nakazení, sa zotavili rýchlejšie.

V ďalšej štúdii, týkajúcej sa AGE (zrelého cesnakového extraktu), mali tí, čo užívali cesnak, slabšie prechladnutie a chrípku, miernejšie symptómy a menej dní zhoršeného fungovania alebo pracovnej či školskej absencie.

Podľa vedcov v časopise Journal of Nutrition „cesnak obsahuje množstvo zložiek, ktoré majú potenciál ovplyvňovať imunitu“.

„Tieto výsledky naznačujú, že prijímanie doplnku AGE môže zlepšovať imunitnú bunkovú činnosť a byť sčasti zodpovedné za udávaný miernejší priebeh prechladnutí a chrípky.

Výsledok tiež naznačuje, že imunitný systém dobre funguje s doplnkom AGE, možno s menším sprievodným zápalom.“


Odporúčame: Prírodná liečba zhoršeného zraku

V tomto smere boli tiež dobre preukázané účinky cesnaku v boji proti rakovine.

V laboratórnych štúdiách bolo dokázané, že cesnak dokáže zabíjať rakovinové bunky a ako sľubný sa ukázal byť aj pri konzumácii v strave.

Tiež sa zdá, že tí, ktorí konzumujú veľké množstva čerstvého cesnaku, majú menšie riziko rakoviny žalúdka a hrubého čreva.

Ďalej u ľudí s neoperovateľnými formami rakoviny hrubého čreva, pečene alebo pankreasu, pomohlo šesť mesiacov trvajúce užívanie zrelého cesnaku zlepšiť imunitné funkcie, čo naznačuje, že môže byť užitočný ako pomoc vášmu imunitnému systému v časoch stresu alebo choroby.

Veľa druhov zdravého cesnaku

Pri konzumácii cesnaku nemôžete urobiť chybu, ak ale nemáte radi jeho prenikavý pach, alebo chcete ešte viac zvýšiť zdravé účinky, zvážte čierny cesnak, ktorý sa vyrába „fermentáciou“ celých hľúz čerstvého cesnaku v prostredí s kontrolovanou vlhkosťou, pri teplotách okolo 60 až 77 stupňov Celzia po dobu 30 dní.

Po vyňatí z tepla sa hľuzy často nechávajú 45 dní oxidovať v čistej miestnosti. Tento dlhý proces spôsobuje sčernanie strukov cesnaku a vznik mäkkej, žuvačkovitej štruktúry s vôňami pripomínajúcimi balzamikový ocot a sójovú omáčku a chuťou pripomínajúcou sladké slivky.

Chuť čierneho cesnaku môžu mať radi ešte aj tí, čo cesnak nenávidia. Bolo zistené, že táto superpotravina má v porovnaní s čerstvým cesnakom väčšiu antioxidačnú aktivitu.

Pre časopis Molecules výskumníci uviedli:

„Niektorí ľudia sa zdráhajú zjesť čerstvý cesnak kvôli jeho nepríjemného zápachu a chuti. Na potlačenie týchto vlastností bolo preto vyvinutých mnoho druhov prípravy cesnaku, bez toho, aby stratil svoje biologické funkcie.

Zrelý čierny cesnak (ABG) je cesnakový prípravok so sladko-kyslou chuťou a bez silného zápachu.“

Ak sa rozhodnete pre konzumáciu surového cesnaku, buďte si vedomí toho, že pre stimuláciu enzýmu alináza, ktorý zasa katalyzuje tvorbu alicínu, ktorý sa rýchlo rozkladá a vytvára celý rad rozličných prospešných organosíranových zlúčenín, musí byť surový strúčik podrvený alebo nakrájaný a nechaný postáť na vzduchu zopár minút.

A tak pre „aktiváciu“ liečivých vlastností cesnaku čerstvý strúčik pred prehltnutím popučte lyžicou, rozmliaždite alebo najemno nakrájajte.

Ak vás trápi cesnakový dych, je to len malá cena, ktorú platíte za mnohé následné zdravotné prínosy. Akýkoľvek následný nepríjemný pach však môžete potlačiť požutím čerstvého jablka, mätových listov alebo šalátu.

Bolo zistené, že všetky tieto prírodné potraviny cesnakový dych výrazne potláčajú. Cesnaku teda môžete jesť, čo vám srdce ráči a nemusíte sa trápiť, že budete obťažovať iných.

 

Zdroj: articles.mercola.com, Spracoval: Badatel.net




Žiadne komentáre


Návrat na obsah